Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Burgery ziemniaczane z łososiem

zabamarzena

Wróciłam z rodzinnej imprezy obdarowana ciastem i czterema kawałkami grillowanego łososia. Za dużo na jeden obiad, więc można zjeść tak po prostu albo wykombinować coś innego. No i wykombinowałam. Na obiad ugotowałam więcej ziemniaków i zrobiłam burgery.

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 średni kawałek grillowanego (pieczonego albo smażonego) łososia
1 pęczek dymki
0,5 szklanki tartej bułki
1 jajko
olej do smażenia
przyprawy: sól i pieprz
 

WP_20160626_22_07_09_Pro

Ziemniaki przeciskam przez praskę ale można też podziabać je widelcem. Dymkę myję i siekam w talarki. Łososia pozbawiam skóry, ości i rozdrabniam palcami. Ziemniaki, rybę, dymkę, jajko i garść tartej bułki wrzucam do dużej miski, przyprawiam i wyrabiam.

WP_20160626_21_47_12_Pro

Formuję spore płaskie klopsy, obtaczam je w reszcie bułki. Smażę dużej patelni po cztery sztuki na łyżce oleju. Z tej porcji wyszło mi dwanaście burgerów.

WP_20160626_21_56_23_Pro

Podałam je klasycznie w lekko podpieczonej bułce (nie miałam świeżego pieczywa ale ten sposób świetnie się sprawdza), z plastrem sera, pomidorem, domowym sosem tysiąca wysp i ostrymi papryczkami. Chyba się udało, bo usłyszałam pomruki zadowolenia :)

WP_20160626_22_06_31_Pro1 

Smacznego!

 

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci