Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Kapusta na krótko, ziemniaki z wody i zsiadłe mleko

zabamarzena

Kapusta na krótko to smak lata. Z koperkiem, pachnąca boczkiem... Można jednak i bez boczku. Potrzebne będą:

  • mała główka młodej białej kapusty (albo pół większej)
  • tofu wędzone
  • olej do smażenia
  • pęczek koperku
  • przyprawy - listek laurowy, ziele angielskie, sól i mielony pieprz

A do tego młode ziemniaki z wody i zsiadłe mleko.

Zaczynam od kapusty. Myję ją i kroję na niezbyt długie paski. Wrzucam do garnka, dodaję 2-3 listki laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego i trochę soli. Dolewam 1-2 szklanki wody i gotuję pod przykryciem aż kapusta zmięknie. W tym czasie kroję tofu w mniej więcej półcentymetrową kostkę i smażę na oleju. Kiedy tofu się zrumieni dodaję je do kapusty i gotuję aż kapusta zmięknie.

WP_20160607_16_39_17_Pro_1

W tym czasie siekam koperek, szykuję ziemniaki i ogarniam chaos w kuchni ;)

Kiedy wszystko się ugotuje do kapusty dodaję koperek i świeżo zmielony pieprz. Podaję ze szklanką zsiadłego mleka na głowę.

WP_20160607_17_31_49_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci