Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Mlecznik z truskawkami

zabamarzena

Według przepisu mojej mamy sernik na zimno to serek homo, jajka, masło cukier i żelatyna. No i wierzch. Kiedy za oknem jest więcej niż 20 stopni Celsjusza wolę unikać jaj nieprzetworzonych termicznie, więc szukałam wersji alternatywnej wobec tradycyjnej. Jest mnóstwo deserów zwanych sernikami jogurtowymi itp. ale moim zdaniem coś co nie zawiera ani twarogu ani serka homo nie można nazwać sernikiem. Zawiera jednak produkty mleczne, stąd mlecznik. Szekspir mówił coś o nazwie i róży i niby jak zwał tak zwał ale jestem raczej małostkowa ;)

1 duży jogurt naturalny
1,5 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 30% lub chudszej
6 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru lub więcej
1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
0,5 kg truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej

Żelatynę moczę w połowie szklanki mleka a resztę mleka podgrzewam z cukrem pudrem. Kiedy w garnuszku prawie wrze, wrzucam do niego namoczoną żelatynę, dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia się składników. Odstawiam do ostygnięcia i przygotowuję galaretkę na 0,5 litra wody z 0,4 litra żeby przypadkiem nie rozjechała się na stole kiedy w środku lata zaskoczy nas upał. 

 WP_20160611_14_39_09_Pro

Teraz kolej na truskawki. Lubię jak są pocięte wzdłuż, bo wtedy widać, że są to owoce ładne i na zewnątrz i w środku.

Do masy mlecznej dodaję jogurt i śmietankę i dokładnie mieszam. Czekam. Kiedy biała część zaczyna tężeć, przelewam ją do średniej tortownicy i wstawiam do lodówki. Gdy spód już się zetnie wrzucam truskawki, które zalewam galaretką. Deser jeszcze raz ląduje w lodówce. Najlepiej aż do podania, bo najlepszy jest schłodzony. Smacznego!

WP_20160611_18_38_37_Pro1

 

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci