Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Zapiekane muszelki z jarmużem i cukinią

zabamarzena

Fantastyczne spotkania z dojazdem zjadają prawie cały dzień. Wróciłam do domu z naręczem warzyw prosto z wiejskiego ogródka i zaraz zabrałam się do gotowania obiadu. Szybki przegląd domowych zapasów i było jasne, że dziś jest makaronowy dzień.

WP_20160620_17_13_32_Pro

200 g makaronu muszelki
1 średni por
5 suszonych pomidorów w oleju
1 chlust oleju z pomidorów
garść jarmużu
1 żółta cukinia
1 chlust śmietanki 30%
5 - 6 plastrów sera
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka

 WP_20160620_16_26_14_Pro

W czasie gdy gotuje się woda na makaron, myję i tnę por w plasterki. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam por a pomidory tnę na paski i dodaję do pora. Zmniejszam moc, smażę chwilę na a potem dodaję trochę wody. W międzyczasie gotuję makaron. Jarmuż myję, kroję w paski i dodaję do warzyw. Dolewam jeszcze trochę wody. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzałka górna i dolna. Teraz kolej na cukinię. Umytą trę na tarce o dużych oczkach i dodaję do reszty. Duszę chwilę, przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i wędzoną papryką. Na końcu dodaję trochę śmietanki żeby powstał sos.

WP_20160620_16_48_17_Pro

Dodaję makaron do warzyw, mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam plastrami sera. Miałam w lodówce cheddar, który świetnie się zapieka. Naczynie ląduje w piekarniku na 15 minut.

W czasie gdy smaki się łączą a ser topi i złoci, szybko robię sałatkę z pomidorów i śmietany a dla miłośników kiszonych ogórków - po prostu ogórki pocięte w plasterki. Proste rozwiązania są najlepsze :)

WP_20160620_16_29_36_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci