Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Burgery ziemniaczane i zielony domowy majonez

zabamarzena

Wieczorem ugotowałam kilka niedużych ziemniaków w mundurkach, bo naszła mnie ochota żeby następnego dnia zrobić wegetariańskie burgery. Przejawiam ostatnio słabość do pora, więc wytargałam dwa z czeluści lodówki. Miałam też na uwadze odrobinę marchewki typu baby co nam się nie zmieściła w żołądkach tego dnia. Tak powstały te pyszne burgery. Ubogaciłam je domowej roboty majonezem z bazylią. Porcja wyszła przeogromna: najadły się cztery osoby i jeszcze zostało. Polecam!

WP_20160728_19_58_24_Pro

5 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 łyżki ugotowanej marchewki (niekoniecznie ale nie zaszkodzi)
2 małe pory
1 łyżka masła klarowanego
50 - 100 g tartej mozzarelli (albo innego)
1 jajko
0,5 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
sól

Pory myję, tnę w plasterki, solę żeby puściły sok i duszę na łyżce masła klarowanego dodając odrobinkę wody. Do masy nie dodaję już soli, więc solę dość obficie. Ziemniaki przeciskam przez praskę albo miażdżę widelcem a marchew kroję na małe kawałki. W dużej misce lądują ziemniaki, marchew, pory, ser, jajko i 2 - 3 łyżki tartej bułki. Wszystko wyrabiam widelcem a potem w dłoniach formuję płaskie placki, które obtoczone w reszcie bułki smażę na możliwie małej ilości oleju. Niestety burgery lubią pić z patelni a na zupełnie suchej nie wychodzą tak smaczne. Trzeba znaleźć złoty środek :)

WP_20160728_19_39_27_Pro

Usmażone czwórkami burgery odkładam ma duży talerz a w międzyczasie szykuję bazyliowy majonez. Nie zużywam całego majonezu ale jak kto lubi, to nie zabraniam!

1 szklanka listków bazylii
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukry
2 łyżeczki octu jabłkowego (albo innego)
0,75 szklanki oleju (albo trochę więcej albo trochę mniej)

Bazylię wrzucam do blendera i miksuję może nie na miazgę ale dość drobno. Dodaję jajko, sól, cukier i ocet. Miksuję powoli dodając olej aż majonez zyska oczekiwaną przeze mnie gęstość. Ot i cała tajemnica.

WP_20160728_19_25_30_Pro1 

Teraz czas na pieczywo i dodatki wybierane według uznania:

4 duże bułki
100 g kiszonej kapusty
ostre papryczki
1 duży pomidor pokrojony w plastry
bazyliowy majonez
ajvar

Bułki tnę na połowy, smaruję majonezem i układam dodatki. Moja osobista wersja różni się od prezentowanej, bo jest bez majonezu i tylko z ajvarem, kapustą i pomidorem. Ale o gustach się nie dyskutuje.

 

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci