Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Sos serowy

zabamarzena

Planowałam wpis o kolacji, którą wczoraj przygotowałam ale nie mogłam się zdecydować jak czytelnie opisać wszystkie składniki i czynności. Dlatego postanowiłam, że rozłożę to sobie na części a potem poskładam w całość.

Pisałam już o sosie pomidorowym, teraz czas na sos serowy. Wypróbowałam go przy okazji pieczenia pizzy i świetnie się sprawdził. Na pewno jeszcze go wykorzystam, mam parę pomysłów. Jest łatwy, szybki i smaczny. Czyli ma same zalety :)

WP_20160702_14_33_58_Pro2 

1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g tartej mozzarelli (lub innego sera)
szczypta soli

WP_20160702_14_35_40_Pro1 

W małym garnuszku topię masło, wsypuję mąkę i sól i podgrzewam mieszając aż wszystko ładnie się połączy ale nie będzie jeszcze rumiane. Dalej mieszam i wlewam mleko. Zmniejszam moc palnika do 3 (w skakali od 0 do 9) i gotuję aż wszystkie składniki połączą się w gładki sos. Jeśli wyjdą grudki, to gotuję aż się rozgotują. Do sosu dodaję ser, mieszam do częściowego rozpuszczenia i zdejmuję garnek z palnika. Gdybym zupełnie rozpuściła ser, to sos wyszedłby bardziej gładki. Nie zależało mi na tym szczególnie.

WP_20160702_16_29_46_Pro

Smacznego!

 

 

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci