Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Pasta z ciecierzycy i pieczonych warzyw

zabamarzena

Decyzja żeby zrezygnować z wędlin może poprowadzić dwiema drogami: albo codziennie jesz ser albo zaczynasz szukać nowych smaków. Po zastanowieniu okazuje się, że nie samą kiełbasą człowiek żyje. Jakiś czas temu czytałam o tym w Wysokich Obcasach. Małgorzata Minta napisała książkę o śniadaniach, w której można znaleźć przepisy na różne pasty. Książki (jeszcze) nie mam ale przepis na pastę wykminiłam.

WP_20160816_19_40_12_Pro1 

2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 ostr papryczka
2 łyżki oliwy
200 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka pasty ze słonecznika (albo tahini albo masła orzechowego)
1 łyżka wędzonej papryki
sól

Myję, obieram i tnę marchewkę na kawałki. Czosnek obieram, wrzucam razem z marchwią i papryczką do niedużego naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przykrywam. Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 90 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

WP_20160814_20_59_48_Pro

Kiedy warzywa się upieką, za pomocą łyżki wyciskam z papryczki miąższ i pestki a skórkę i ogonek wyrzucam. Dokładam ciecierzycę, miksuję i przyprawiam papryką i odrobiną soli.

WP_20160815_09_37_31_Pro

Pasta jest dość luźna, pachnąca i delikatna. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Masło i pomidor pasują do niej wyśmienicie. Można ją wykorzystać do innych potraw ale o tym innym razem :)

Smacznego!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci