Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Burgery z czarnej fasoli z kolorową salsą

zabamarzena

W sklepie znalazłam czarną fasolę Dawtona, kupiłam i postanowiłam zrobić z niej użytek. W letnim wydaniu magazynu "Jamie" znalazłam przepis na burgery w stylu meksykańskim. Przygotowałam je wieczorem a usmażyłam następnego dnia. Z kolorową salsą smakowały świetnie :)

WP_20160808_17_02_58_Pro

Burgery:

1 puszka (400 g) czarnej fasoli
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

W blenderze rozdrabniam płatki owsiane, dodaję połowę fasoli i jeszcze trochę miksuję aż składniki się połączą. Do dużej miski wrzucam powstałą szaro-czarną paćkę, resztę fasoli, masło orzechowe i paprykę.

WP_20160807_20_21_16_Pro

Mieszam chwilę a potem formuję w dłoniach burgery, obtaczam w mące i odkładam do lodówki. Wyszło pięć sporych sztuk. Godzina powinna im wystarczyć żeby stężały i nie rozlatywały się w trakcie smażenia ale, jak już wspomniałam, zostawiłam je na całą noc i pół dnia na dokładkę.

WP_20160807_20_25_38_Pro

Smażę burgery z jednej strony, przekładam na drugą i w czasie gdy smaży się druga strona, na każdym burgerze kładę plasterek sera (o serze więcej w dodatkach).

WP_20160808_17_00_16_Pro

Salsa:

1 dojrzałe awokado
1/2 żółtej papryki
1 ostra papryczka (lub więcej)
sok z 1 limonki
sól

Awokado i żółtą paprykę tnę w kostkę i wrzucam do miseczki. Dodaję pociętą w cienkie plasterki papryczkę razem z pestkami, sól i sok z limonki. Odstawiam do lodówki. Jeśli burgery mają siedzieć w lodówce tylko godzinę albo dwie, to salsa chłodzi się razem z nimi.

WP_20160808_15_54_05_Pro 

Dodatki:

5 bułek
3 - 5 plasterków Cheddara (lub innego sera)
1 pomidor pokrojony w plastry
1 - 2 łyżki listków pietruszki (albo kolendry)
5 - 10 liści sałaty masłowej (lub innej)
ulubiony sos - pominęłam ale jak kto lubi, to nie zabraniam :D

Przecinam bułki (które mogłabym posmarować sosem), układam na nich sałatę, plasterki pomidora, listki pietruszki a potem burgery z podtopionym serem i salsę. Zamykam bułę i staram się to zjeść w możliwie kulturalny sposób ;)

 WP_20160808_17_05_07_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci