Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Makaron z sosem z leśnych grzybów

zabamarzena

Zapobiegliwe wiewiórki składają zapasy na zimę. Podobnie zapobiegliwe gospodynie (i gospodarze, mamy równouprawnienie!). Nie należę do szczególnie gorliwych egzemplarzy ale ostatnio zostałam obdarowana leśnymi grzybami, które obgotowałam i część dodałam do pizzy. Reszta wylądowała w słoikach czekając na taki dzień jak ten. A było tak: mało czasu i puste brzuchy. Wytargałam więc słoiczek z lodówki, odnalazłam śmietankę, kilka pomidorów, ogórki kiszone i zrobiłam szybki obiad.

WP_20160906_16_52_11_Pro

200 g razowych świderków (lub innego makaronu)
1 szklanka duszonych podgrzybków (jak na zdjęciu <3)
1/2 szklanki śmietanki 18% (lub innej)
1 pęczek siekanej pietruszki
przyprawy: sól i pieprz

WP_20160906_15_52_18_Pro 

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni podgrzewam grzyby. Po chwili dolewam śmietankę i duszę aż zgęstnieje i powstanie pachnący sos. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i połową pietruszki.

WP_20160906_15_57_07_Pro

Ugotowany makaron wrzucam na patelnię i mieszam aż sos oblepi wszystkie świderki. W międzyczasie szykuję sałatkę, która składa się z łatwo dostępnych składników.

3 spore pomidory
4 średnie kiszone ogórki
3 - 4 łyżki kukurydzy z puszki
3 - 4 łyżki oliwy
przyprawy: sol i pieprz

Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kawałki jak popadnie. Wrzucam do michy, w której lądują pokrojone kiszone ogórki. Wsypuję kukurydzę, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dolewam oliwę (miałam resztę ze słoika z oliwkami i ziołami i stąd widoczne na zdjęciu farfocle). Mieszam i gotowe.

WP_20160906_15_51_17_Pro

Układam na talerzu makaron z sosem a obok sałatkę. Jeszcze pamiątkowe zdjęcie i zaczynam obiad :)

WP_20160906_16_52_07_Pro 

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci