Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Szybkie ciasto marcepanowe z borówkami

zabamarzena

Lato powoli dobiega końca a jesień czai się gdzieś za rogiem. Przegląd domowych zapasów wykazał, że z poprzedniego sezonu jesienno-zimowego mam jeszcze masę marcepanową. Postanowiłam zrobić z niej użytek. Na stanie miałam też borówki. Wprawdzie marcepan lepiej komponuje się ze śliwkami albo wiśniami lecz, nie rozdzierając szat z tego powodu, zabrałam się do pracy. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Polecam!

WP_20160816_21_27_49_Pro1

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki (100 g) masła
1 jajko
200 g masy marcepanowej
2 szklanki borówek

Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza w opcji z termoobiegiem. Wszystkie składniki poza borówkami wrzucam do misy miksera i merdam do połączenia. Równie dobrze można to zrobić ręcznie.

WP_20160816_19_58_14_Pro1

Wykładam na średnią formę wysmarowaną masłem. Nie jest to trudne, bo ciasto jest miękkie ale nie klei się do ręki. Wyrównuję mniej więcej a na wierzch wrzucam borówki. Piekę 40 - 45 minut.

WP_20160816_20_11_18_Pro1

Ciasto rośnie tylko nieznacznie ale jest delikatniejsze niż kruche, mocno pachnie marcepanem i znika naprawdę szybko ;)

WP_20160816_21_26_51_Pro1

Smacznego! 

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci