Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Babka z colą

zabamarzena

Jedno z prostych, zawsze udających się ciast. Nie trzeba wielu specjalnych narzędzi. Wystarczy micha i rózga. I forma z kominkiem albo bez. Babka jest bardzo smaczna, wilgotna, z lekko chrupiącą skórką. Dość słodka. Nie wyczułam w niej coli i pewnie tak samo by mi smakowało gdybym użyła zwykłej oranżady. Byle była gazowana. Ale nie jestem wielkim smakoszem, więc nie wygłaszam sądów ostatecznych ;)

WP_20161009_12_35_36_Pro1

2,25 szklanki mąki pszennej
1,25 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
0,8 szklanki oleju roślinnego
0,8 szklanki coli
0,5 łyżeczki masła
0,25 szklanki tartej bułki

Włączam piekarnik w opcji z termoobiegiem i ustawiam temperaturę na 160 stopni Celsjusza. Sporą formę babkową z kominkiem smaruję masłem i obsypuję tartą bułką. Nadmiar bułki zsypuję z formy.

Do dużej miski wbijam jajka. Sypię cukier i mieszam rózgą do połączenia składników.

WP_20161009_11_02_48_Pro

Dodaję 1,25 szklanki mąki wymieszanej tyle o ile z proszkiem i znowu mieszam. Leję olej. Mieszam.

WP_20161009_11_06_47_Pro

Sypię szklankę mąki. Mieszam. Na końcu dolewam colę i znowu mieszam rózgą aż wszystko się połączy. Banalnie proste :)

WP_20161009_11_07_51_Pro

Wlewam ciasto do formy i wstawiam do pieca.

WP_20161009_11_12_14_Pro

Po 15 minutach zwiększam temperaturę do 175 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 45 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika, studzę i podaję. Uwaga, znika bardzo szybko!

WP_20161009_12_36_46_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci