Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Kopytka, pieczarki i sos dyniowy

zabamarzena

Naszła mnie ochota na kopytka, więc dzień wcześniej ugotowałam więcej ziemniaków na obiad. Następnego dnia zaczęłam zastanawiać się z czym podać kopytka. Wiadomo, że z sosem ale nie wiadomo z jakim... Kupiłam pieczarki z myślą o sosie pieczarkowym ale kupiłam też dynię, którą upiekłam. I zapaliła mi się w głowie żaróweczka: sos dyniowy! Miałam wymieszać pieczarki z dynią ale w końcu podałam je osobno. Żeby obiad nie wydawał się mdły, starłam buraczki. Kupiłam ugotowane, nie jestem męczennicą ;)
Polecam ten zestaw, bo łatwo go przygotować, dobrze smakuje i ładnie wygląda. Same zalety!!

WP_20161013_17_21_31_Pro1

Smażone pieczarki
1/2 kg pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
przyprawy: sól i pieprz

Pieczarki myję i kroję na kawałki. Większe na czworo, mniejsze na dwoje. Na głęboką patelnię wlewam łyżkę oleju a kiedy się rozgrzeje, wrzucam pieczarki. Tnę cebulę na półplasterki, dodaję do pieczarek. Mieszam i solę żeby grzyby puściły sos. Smażę aż wszystko będzie ładnie zrumienione. W międzyczasie robię kluski.

WP_20161013_16_51_24_Pro

Kopytka
350 g ugotowanych ziemniaków
3/4 - 1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól

Ziemniaki przeciskam przez praskę (względnie dziabię widelcem), dodaję jajko, dużą szczyptę soli i tyle mąki żeby wykulać zgrabne wałeczki, które nie kleją się do reki. Kluski gotuję w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia. Mam czas na przygotowanie sosu dyniowego i buraczków.

WP_20161013_16_46_06_Pro

Sos dyniowy - z tego przepisu

WP_20161013_17_07_16_Pro

Buraczki
2 średnie ugotowane buraki (kupuję już ugotowane)
2 łyżki octu jabłkowego
przyprawy: sól i pieprz

Buraczki trę na tarce o dużych oczkach. Wrzucam do dużej miski razem z sokiem, który im towarzyszy. Przyprawiam octem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam i gotowe.

Łowię kopytka, wykładam na talerze. Obok lądują podsmażone pieczarki, sos dyniowy i buraczki. Całość posypuję siekaną pietruszką. Obiad znika w trzy sekundy ;)

WP_20161013_17_21_31_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci