Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Orientalna grzybowa

zabamarzena

Jak powszechnie wiadomo, kieruję się emocjami zapełniając sklepowy koszyk. Nie inaczej było tym razem. Byłam w Makro i zobaczyłam, że mają grzyby shimeji. Malutkie pudełeczko, tylko 150 g ale grzybków było, że ho ho. Wiedziałam już, że przyrządzę danie orientalne. Do samego końca nie byłam pewna jaka będzie konsystencja ale serce podpowiedziało mi, że to ma być zupa. Dzięki temu, że poszłam na skróty i użyłam pasty krewetkowej (też z Makro), przygotowanie obiadu nie zajęło mi wiele czasu.

WP_20161008_12_38_33_Pro

150 g grzybów shimeji
1 szklanka mrożonej mieszanki orientalnej
1/2 szklanki marchwi tartej na dużych oczkach tarki (albo więcej mrożonej mieszanki)
75 g pszenno-gryczanego makaronu soba
2 łyżeczki pasty krewetkowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
siekana pietruszka

W dużym garnku doprowadzam do wrzenia 1 litr wody i gotuję w nim makaron według przepisu na opakowaniu. Nie odlewam makaronu, zostawiam go w wodzie. W międzyczasie na dużej głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję mieszankę orientalną. Myję, obieram i trę marchew i dodaję ją do warzyw. Nie ubogacałabym zupy marchewką gdybym nie używała jej w innym daniu. Po prostu mi została. W innym wypadku zwiększyłabym ilość mieszanki. Dodaję pastę krewetkową.

WP_20161008_12_10_43_Pro

Duszę warzywa mieszając co chwilę. Makaron jest już gotowy i grzecznie czeka w garnku na swoją kolej. Czas na grzyby. Myję, odcinam końcówki nóżek i wrzucam na patelnię. Mieszam delikatnie żeby miazga się nie zrobiła.

WP_20161008_12_24_40_Pro

Po paru minutach zawartość patelni ląduje w garnku z makaronem. Na pustą patelnię wlewam jeszcze szklankę wody, którą dodaję do garnka. Całość przyprawiam sosem sojowym, doprowadzam do wrzenia i podaję posypane siekaną pietruszką. Też z mrożonki. Posiekaną letnią porą.

WP_20161008_12_32_31_Pro

Zupa jest bardzo smaczna, dość ostra. Grzyby delikatne i słodkie. Polecam!

WP_20161008_12_38_22_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci