Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

zabamarzena

Sezon na dynię trwa. Zupa dyniowa jest sztandarowym daniem z tego wszechstronnego warzywa. Od takiej właśnie zupy zaczynałam moją dyniową przygodę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, szczególnie jeśli dysponuje się już upieczoną dynią. Jeśli nie, to nie ma kłopotu. Trzeba trochę czekać ale narobić się nie trzeba :) Sama zupa jest zbyt lekka na obiad, więc zrobiłam lane kluski. Bardzo nam smakowało! Porcja jest duża i część zamknęłam w słoiczkach dla najmłodszego domownika.

WP_20161010_16_10_37_Pro

Zupa dyniowa
4 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/2 dużego selera
3 szklanki pieczonej dyni
przyprawy: sól i pieprz

Włączam piekarnik z grzałką górną i dolną i ustawiam temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Myję dynię i kroję razem ze skórą na kawałki wielkości mniej więcej połowy dłoni. Na dużej blasze piekarnika rozkładam papier do pieczenia (będzie mniej mycia!), układam dynię i piekę około trochę ponad godzinę. W tym czasie myję i obieram marchewkę, pietruszkę i seler. Nie przejmuję się krojeniem, bo będę wszystko miksować. Włoszczyznę wrzucam do dużego garnka, dolewam 6 szklanek wody i gotuję aż zmięknie na małej mocy palnika.

WP_20161010_15_41_34_Pro

Kiedy dynia jest miękka, obieram ją ze skóry i wrzucam do wywaru warzywnego. Miksuję z pomocą blendera żyrafy na gładki krem. Dopiero teraz przyprawiam zupę solą i pieprzem.

WP_20161010_15_51_36_Pro

Lane kluski
2 jajka (najlepiej ekologiczne)
4 łyżki mąki pszennej (lub więcej)
sól

Do dużego kubka wbijam jajka, solę i bełtam widelcem. Dalej mieszając dodaję mąkę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do bulgoczącej zupy wlewam ciasto kluskowe i gotuję przez kilka minut.

WP_20161010_16_04_06_Pro

Nalewam zupę do misek. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Siekana pietruszka też pasuje :)

WP_20161010_16_11_26_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci