Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Dorsz pod musztardową pierzynką z buraczkami i ziemniakami

zabamarzena

Prosty obiad z rybą wcale nie musi być nudny! Nie potrzeba wymyślnych przypraw, wiadra panierki ani technik, których nie opanuje przeciętnie utalentowany domowy kucharz. Dlatego postanowiłam ubić śmietanę z musztardą i posmarować nią pieczoną rybę. Wykorzystałam buraki pieczone i wekowane przeze mnie kilka tygodni temu. Uzupełniłam to marynowaną w occie szalotką i ziemniakami z wody. Obiad zrobiony w 45 minut smakował wszystkim domownikom :)

WP_20161128_18_11_58_Pro_1

Buraczki z marynowaną szalotką
1 1/2 - 2 szklanki ugotowanych tartych buraków (bez przypraw)
1 szalotka (albo zwykła mała cebula)
2 łyżki octu jabłkowego (albo winnego)
przyprawy: sól i pieprz

Najpierw zajmuję się burakami. A właściwie szalotką. Siekam ją drobno, wrzucam do miski, polewam octem, sypię dwie spore szczypty soli, mieszam i odstawiam.

WP_20161128_17_20_53_Pro

Na samym końcu, kiedy wszystkie inne składniki obiadu są gotowe, do miski, w której marynowała się cebula, przekładam ze słoika buraki. Dodaję trochę świeżo zmielonego pieprzu, mieszam i gotowe. Dzięki marynowaniu cebula traci ostrość a jedzący ją człowiek cebulowy wydech. Także polecam tę metodę :D

WP_20161128_18_03_30_Pro

Obieram, myję i gotuję ziemniaki w osolonym wrzątku. W czasie kiedy się gotują a cebula się marynuje, mam czas na upieczenie ryby. To zajmuje jakieś pół godziny. 

Dorsz pod musztardową chmurką
400 - 500 g filetu z dorsza atlantyckiego (albo bałtyckiego)
5 łyżek śmietany 36%
2 łyżeczki musztardy Dijon (albo innej ulubionej)
sól

Nagrzewam piekarnik z grillem do 240 stopni Celsjusza. Filety myję i kroję na mniejsze porcje. Układam w naczyniu żaroodpornym, solę i wstawiam do pieca na 20 - 25 minut.

WP_20161128_17_22_39_Pro

Ogarniam kuchnię. Kiedy chaos znika a rodowe srebra świecą należnym blaskiem, wlewam śmietanę do większej miski, dodaję musztardę i ubijam aż zrobi się puszysta. Wielkiego puchu nie oczekuję ;)

WP_20161128_17_48_22_Pro

Mija czas pieczenia, więc otwieram piekarnik i nakładam masę śmietanowo-musztardową na wierzch każdego kawałka ryby. Zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 5 minut.

WP_20161128_17_56_16_Pro

Łączę szalotkę i buraki. Odlewam ziemniaki i szukam koperku w zamrażarce. O, znalazłam! Czas podać dorsza.

WP_20161128_18_07_14_Pro

Danie łączy w sobie delikatność dorszowego mięsa i bitej śmietany z ostrością musztardy i złamaną cebuli. Buraki świetnie pasują do tego obiadu, szczególnie gdy świat pokrywa warstwa śniegu i do lata i świeżych warzyw droga jest daleka.

WP_20161128_18_11_51_Pro1
Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci