Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Mleczne babeczki z migdałami i kokosem

zabamarzena

W numerze 05/1016 magazynu Jamie jest wiele ciekawych przepisów ale zaintrygowały mnie francuskie babeczki kokosowe. Zmieniłam trochę przepis zastępując część wiórków płatkami migdałowymi. Wyszły miękkie i pachnące babeczki z wiórkami do gryzienia. Bardzo fajny deser!

WP_20161104_22_50_36_Pro

1 1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 szklanki wiórków kokosowych
1 1/3 szklanki płatków migdałowych (albo 1 szklanka mielonych migdałów)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka

W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję miód i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam z palnika do przestudzenia.

Do mini malaksera wrzucam płatki migdałowe i rozdrabniam je pulsacyjnie. Wystarczy maleńka chwileczka.

WP_20161104_16_58_20_Pro

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie z termoobiegiem. Do dużej miski sypię wszystkie suche składniki: wiórki, rozdrobnione płatki, cukier, mąkę i proszek. Mieszam łyżką do połączenia.

WP_20161104_17_04_35_Pro

Do przestudzonego mleka z miodem wbijam jajka i merdam widelcem jak jajecznicę. Płynne składniki wlewam do suchych i mieszam aż się połączą.

WP_20161104_17_31_40_Pro

Masa wyszła bardzo lejąca ale mimo moich obaw, ścięła się pięknie.

WP_20161104_17_34_36_Pro

Na dużej blasze piekarnika układam foremki silikonowe, do których chochelką wlewam ciasto. Jest osiemnaście sztuk. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu nie wyglądają jak kuleczki z gazety tylko jak zwykłe babeczki ale są miękkie, wilgotne i aromatyczne. Następnym razem dam dwie szklanki migdałów a jedną wiórków. Może być interesująco :)

WP_20161104_18_22_20_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci