Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Babka cynamonowa z białą czekoladą

zabamarzena

Służbowa wigilia? Spotkanie ze znajomymi kiedy w pandemonium przedświątecznym nie ma czasu przygotować pracochłonnego wypieku? Ta babka jest odpowiedzią ta powyższe pytania. Wersję oryginalną znalazłam na Moich Wypiekach ale trochę ją zmieniłam. Ciasta na maślance są bardzo wdzięczne, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z tą babeczką.

WP_20161219_19_00_08_Pro

2 szklanki mąki
1/2 - 2/3 szklanki cukru
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
2 duże jajka (albo 3 małe)
2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu (albo mniej, ciasto jest mocno cynamonowe)
100 g białej czekolady
100 g rodzynek
100 ml likieru pomarańczowego
1 łyżeczka masła
1 - 2 łyżki kaszy manny do obsypania formy

Możliwie jak najwcześniej, najlepiej poprzedniego dnia, zalewam rodzynki likierem pomarańczowym. Moje wypijają cały trunek ale jeśli nie wypiją, to można im trochę pomóc ;)

Nastawiam piekarnik z termoobiegiem na 175 stopni Celsjusza. Keksówkę o wymiarach 10 cm x 30 cm smaruję masłem i obsypuję kaszką manną. Do dużej miski wbijam jajka, leję maślankę i olej. Mieszam rózgą do połączenia składników.

WP_20161219_17_41_51_Pro1

Do drugiej miski sypię suche składniki: mąkę, cukier, cynamon i sodę oczyszczoną. Mieszam.

WP_20161219_17_41_08_Pro1

Suche składniki przesypuję do mokrych i mieszam tylko do połączenia.

WP_20161219_17_42_19_Pro

Siekam czekoladę i razem z rodzynkami dodaję do ciastowej masy.

WP_20161219_17_43_43_Pro2

Przelewam masę do formy i wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 165 stopni i piekę jeszcze 15 - 20 minut.

WP_20161219_17_47_35_Pro1

Z zaproszonymi gośćmi jemy jeszcze ciepłe. Święta za parę dni, babka robi nastrój :)

WP_20161219_19_03_54_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci