Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Blok czekoladowy z karmelowym pumeksem i solonymi migdałami

zabamarzena

Na początku liceum na szkolną wigilię pomagałam koleżance Oli przygotować wyjątkowy specjał: blok czekoladowy. U mnie w domu niczego takiego się nie jadło i mocno mnie to zaintrygowało. Deser jest dość słodki i ciężki i nie można zjeść go zbyt wiele ale mały kawałek na do kawy jeszcze nikomu nie zaszkodził. Jako że ma być to blok świąteczny, dodałam do niego niecodzienne dodatki: solone migdały, suszone truskawki (dostępne w moim ulubionym warzywniaku) i pumeks karmelowy. Ten ostatni jest pomysłem z zeszłorocznego gwiazdkowego magazynu "Jamie". Nazwali go plastrem miodu ale mi się kojarzy pumeksem.

WP_20161216_19_45_45_Pro

Pumeks karmelowy
5 łyżeczek cukru
2 łyżki syropu cukrowego (albo jeszcze 3 łyżeczki cukru)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na patelni rozpuszczam cukier i syrop aż się skarmelizują. Nie mieszam, najwyżej potrząsam. W tym czasie smaruję olejem blaszkę do ciasta. Do karmelu dodaję sodę, błyskawicznie mieszam i od razu wykładam na blaszkę.

WP_20161215_19_45_28_Pro

Wychodzi z tego duży, niezgrabny glut ale nie ma to żadego znaczenia, bo ostudzony kruszę na kawałki.

WP_20161215_20_09_57_Pro

Masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
100 g masła

W średnim garnku na małej mocy palnika rozpuszczam masło i czekoladę. Dodaję mleko w proszku, płynne mleko i mieszam do połączenia.

WP_20161215_20_10_51_Pro

Dodatki
100 g suszonych truskawek (albo innych owoców)
100 g herbatników Petit Buerre (innych ciastek, pierniów albo wafelków)
100 g prażonych solonych migdałów (albo solonych orzeszków ziemnych)

Kruszę ciastka a owoce i migdały siekam na kawałki.

WP_20161215_20_10_13_Pro_1

Do ciepłej masy dodaję kruszony pumeks i dodatki. Mieszam do połączenia.

WP_20161215_20_11_26_Pro

Rozwijam folię spożywczą i rozkładam na niej masę tworząc dwie kiełbaski.

WP_20161215_20_14_30_Pro

Kiełbaski zawijam w folię. Końcówki spinam klipsem do zamykania opakowań ale może być cokolwiek innego. Kawałki bloku wędrują do zamrażarki aż stężeją albo tak długo jak potrzeba.

WP_20161215_20_16_22_Pro

Blok można przygotować z wyprzedzeniem. Taki to sprytny deser :D A w dodatku niezwykle pyszny! Ma bogaty smak i ciekawą fakturę. Gorąco polecam!

WP_20161216_19_57_53_Pro1

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci