Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Leczo z pieczarkami i cukinią

zabamarzena

Zostałam zaproszona na rodzinną imprezę. Będzie sporo gości, więc zaoferowałam swoją pomoc w przygotowaniach. Miałam ugotować bezmięsną potrawę do podania na ciepło. Nic do piekarnika, bo będzie zajęty. Co robić? Organizatorka imprezy zaproponowała leczo. Mięsożercy zawsze mogą dodać do niego kawałki gotowanego kurczaka albo podsmażoną kiełbasę. Ja najchętniej zjadłabym takie leczo kawałkiem chrupiącej bagietki. Do spotkania jeszcze parę dni ale danie czeka już w lodówce. Gorące zapakowałam do słoików. Wieczór przed spotkaniem poświęcę na zrobienie deseru :)

WP_20161205_23_03_17_Pro

1/2 kg pieczarek
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cukinia
1 por
700 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki
2 łyżeczki cukru

Pieczarki myję, małe kroję na dwie, średnie na cztery a duże na więcej części. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę grzyby. W tym czasie myję i kroję por w plasterki. Dodaję do pieczarek jak tylko odparuje z nich większość wody. Sypię sól i duszę około 15 minut.

WP_20161205_22_23_31_Pro

Oczyszczoną cukinię kroję na ćwierćplasterki. Z umytych papryk wycinam gniazda nasienne i kroję na czworokąty o boku około 2 - 2,5 cm. Żeby zmieściły się do paszczy. Tak przygotowane warzywa wrzucam na patelnię.

WP_20161205_22_39_53_Pro

Przykrywam patelnię i duszę wszystko około 10 minut. Dodaję przecier pomidorowy, oliwę z pierwszego tłoczenia i przyprawy. Mieszam i duszę już bez przykrycia jakieś 5 minut.

WP_20161205_22_56_07_Pro

Leczo jest gotowe do podania. Moje jeszcze gorące zamykam w słoikach. Słoiki lądują w lodówce gdzie poczekają do imprezy.

WP_20161205_23_03_13_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci