Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Sernik gotowany z polewą piernikową

zabamarzena

Przyjaciele poinformowali nas, że wpadną po południu z wizytą. Postanowiłam zaserwować jakieś bezproblemowe ciasto. Wybór padł na sernik gotowany, który prezentowałam już na blogu. Tym razem w wersji klasycznej, czyli z herbatnikami na spodzie i wierzchu. Zrobiłam też znaną od lat w moim rodzinnym domu błyskawiczną polewę czekoladową. Grudzień mamy w pełni, w mieście ustawiono bożonarodzeniowe dekoracje, więc polewa zyskała świąteczny zapach. Kompozycja jest bardzo udana. Na Gwiazdkę może ją przygotować nawet ktoś, kto stawia w kuchni pierwsze kroki. Na pewno się uda! Polecam!

WP_20161204_17_40_55_Pro

Sernik gotowany
250 g chudego twarogu
300 g mielonego twarogu (np. Mój Ulubiony z Wielunia)
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka (albo 3 małe)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (albo waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 - 5 opakowań herbatników Petit Buerre

Do sporego garnka wrzucam jeden i drugi twaróg, masło, cukier i jajka. Doprowadzam do wrzenia na niedużej mocy palnika. Masa robi się płynna i tak ma być :)

WP_20161204_13_13_47_Pro

W czasie gotowania dno kwadratowej formy o boku 22 cm wykładam herbatnikami.

WP_20161204_13_14_16_Pro

Do gotującej się masy serowej dodaję proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia i mieszam do połączenia się składników. Masa puszy się i gęstnieje kiedy zagotowuję ją po raz drugi.

WP_20161204_13_22_20_Pro

Zawartość garnka wylewam do formy i przykrywam drugą warstwą ciastek.

WP_20161204_13_27_47_Pro

Polewa czekoladowo - piernikowa
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Cukier, mleko i kakao powoli doprowadzam do wrzenia w małym garnuszku. Dodaję masło i gotuję aż się rozpuści. Na końcu sypię przyprawę piernikową i mieszam.

WP_20161204_13_27_57_Pro 

Gotową ciepłą masę rozprowadzam na wierzchniej warstwie herbatników.

WP_20161204_13_32_47_Pro

Odstawiam sernik do ostygnięcia. Delektuję się do ostatniego okruszka :)

WP_20161205_09_08_17_Pro

Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Akat] *.internetdsl.tpnet.pl

    Moja mama robiła podobny :) Palce lizać!

  • zabamarzena

    Moja też. Smak dzieciństwa :) Pozdrawiam!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci