Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Jajecznica z wędzonym łososiem

zabamarzena

Weekendowe śniadanie i jajka to bardzo zgrany duet. Lubię jajka pod każdą postacią ale ostatnio najbardziej smakują mi pod postacią zwyczajnej jajecznicy. Na przykład z dodatkiem szczypiorku i łososia wędzonego na zimno. Jak już kiedyś pisałam, danie to jest niebiańsko delikatne gdy do jajek doda się śmietankę a potem niespiesznie smaży się je na maśle. Warto spróbować :)

WP_20170305_09_38_24_Pro

4 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka masła
50 g łososia wędzonego na zimno
1 - 2 łyżki suszonego szczypiorku (albo 3 - 4 łyżki świeżego siekanego)
świeżo zmielony czarny pieprz

Na patelni powoli rozgrzewam masło. W tym czasie tnę łososia na paski i układam na patelni.

WP_20170305_09_28_09_Pro

Do miski wlewam śmietankę i wbijam jajka. Dodaję suszony szczypiorek i mielę czarny pieprz. Nie dodaję soli, bo ryba jest słona. Mieszam i wlewam na patelnię.

WP_20170305_09_29_03_Pro

Podgrzewam powoli mieszając od czasu do czasu. Nie przepadam za luźną jajecznicą, więc czekam aż jajka całkowicie się zetną.

WP_20170305_09_33_33_Pro

Porcją najedzą się dwie osoby dorosłe i dziecko. Jajecznica jest pyszna, delikatna i puszysta. Świetnie smakuje z chlebem posmarowanym masłem. Posmarowanym szerokim gestem ;)

WP_20170305_09_39_44_Pro

Smacznego! 

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • slodkogorzkie_zycie

    Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowałam. Super przepis, do wypróbowania :)

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci