Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Kotlety z selera, mizeria i ziemniaki

zabamarzena

W bliskiej mojemu sercu i żołądkowi Katarynce podają mnóstwo pysznych dań. Jednym z nich są kotlety z selera. Przypuszczam, że smażą je w głębokim tłuszczu bez wcześniejszej obróbki termicznej ale ja najpierw obgotowałam seler a następnego dnia usmażyłam go w panierce. Z mizerią i ziemniakami z wody smakowały fantastycznie. Gorąco polecam!

WP_20170320_17_25_31_Pro

Kotlety z selera
1 duży seler (albo dwa mniejsze, w sumie około 400 - 500 g)
1/2 - 1 szklanka tartej bułki
2 jajka
sól
olej do smażenia

W dużym garnku doprowadzam do wrzenia około 2 litrów wody. Myję, obieram seler i kroję na kawałki o grubości około 1 centymetra.

WP_20170319_17_04_28_Pro

Gotuję seler około 15 minut na małej mocy palnika. Młody seler potrzebuje nieco mniej czasu, trzeba mieć rękę na pulsie.

WP_20170319_17_05_00_Pro1

Odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie gotuję ziemniaki i szykuję mizerię.

WP_20170319_17_23_43_Pro

Przygotowuję dwa głębokie talerze. Do jednego sypię tartą bułkę a do drugiego wbijam jajka i bełtam je widelcem. Na patelni rozgrzewam olej. Solę plastry selera, moczę w jajku, obtaczam w bułce i smażę na średniej mocy palnika aż staną się rumiane.

WP_20170320_17_05_16_Pro

Niestety muszę pamiętać o dolewaniu oleju. Panierowane warzywa chłoną go ochoczo.

WP_20170320_17_12_22_Pro

Mizeria
2 ogórki
1/2 - 3/4 szklanki śmietany 12% (albo "grubszej")
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
koperek

Myję, obieram i kroję ogórki. Pomocna okazuje się obieraczka, która nie tylko ściąga skórkę ale i pomaga uciąć naprawdę cieniutkie plasterki.

WP_20170320_16_43_40_Pro

Ogórki zasypuję sporą szczyptą soli, gniotę i odstawiam na chwilę. Odlewam trochę soku, dodaję śmietanę, koperek i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe!

WP_20170320_17_20_25_Pro

Podaję kotlety z ziemniakami i mizerią.

WP_20170320_17_24_54_Pro 

Liczę na to, że następnego dnia zabiorę do pracy selerowego burgera. Płonna moja nadzieja... Zjadamy wszystko do ostatniego okruszka :)

WP_20170320_17_27_01_Pro1 

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci