Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Pizza z mascarpone, pesto i naoliwionymi warzywami

zabamarzena

Pizza z bazyliowym pesto, kremowym serkiem mascarpone i grillowanymi warzywami wyjętymi z oleju raczej nie jest propozycją dla odchudzających się. Na pocieszenie dodam, że bogactwo składników sprawia, że szybko można się nią nasycić. W czasie gdzieś pomiędzy niby-zimą a jeszcze-nie-wiosną kiedy trochę brakuje sił a świeżym warzywom daleko do doskonałości, można wziąć pod uwagę taką cudownie rozpływającą się w paszczy propozycję :) Polecam!

WP_20170209_17_05_38_Pro

Spód
2 szklanki mąki na pizzę (albo zwykłej pszennej)
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy (np. ze słoika z warzywami)

Do dzieży miksera sypię mąkę i sól. Dodaję oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie. Kręcę hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut.

WP_20170209_16_27_19_Pro

Jeśli masa się nie klei, dolewam trochę wody a jeśli klei się i maże, to trochę mąki. Celem jest uzyskanie niekleistego i w miarę sprężystego ciasta. Odstawiam moje dzieło przykryte lnianą ścierką na około 15 minut.

Wierzch
2 - 4 łyżki mascarpone
2 - 4 łyżki bazyliowego pesto
125 g mozzarelli z zalewy
4 - 6 łyżek mieszanki grillowanych papryk, suszonych pomidorów i oliwek w oleju (np. takich albo kilka pomidorów z oleju i ulubionych oliwek)
2 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka suszonej bazylii
cienkie plasterki parmezanu do podania (niekoniecznie)

Rękoma zamoczonymi w oliwie na okrągłej blasze o średnicy około 32 cm rozkładam podrośnięty wierzch formując rancik. Środek najpierw smaruję mascarpone a potem pesto ale lepiej (i łatwiej!) wymieszać oba te składniki i dopiero smarować.

WP_20170209_16_56_53_Pro

Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję na plastry, które układam na sosie. Dodaję kukurydzę, warzywa z oleju a na końcu suszoną bazylię. Odstawiam blaszkę i nagrzewam piekarnik z grzałką dolną do 200 stopni Celsjusza. Pizza ląduje w nagrzanym piekarniku na jakieś 15 - 17 minut.

WP_20170209_17_05_43_Pro

Po upieczeniu nie jest taka piękna jak przed ale pachnie cudownie. Aksamitny sos z aromatycznymi warzywami fantastycznie się komponuje a cieniutkie plasterki parmezanu na pewno jej nie zaszkodzą.

WP_20170209_004

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci