Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Słodkie bułki mleczne

zabamarzena

Naszła mnie ochota na coś słodkiego. Jak co dzień :) Przypomniałam sobie o domowych bułkach, bo nie chciałam objadać się czymś bardzo słodkim . Postanowiłam wodę zastąpić mlekiem, dodać trochę cukru i cukrową posypkę. Wyszły całkiem niezłe. Szczególnie smakowały mi z masłem o orzechów nerkowca.

WP_20170304_20_21_10_Pro

500 g mąki do wypieku ciast drożdżowych (albo zwykłej pszennej)
1 szklanka ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki cukru

Do dzieży miksera sypię mąkę, sól i cukier puder. Drożdże rozpuszczam w mleku i dodaję do suchych składników. Mieszam hakiem do ciasta drożdżowego około 5 minut. Przykrywam dzieżę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut do podwojenia objętości.

WP_20170304_19_38_39_Pro

Do jednej miseczki wbijam jajko i roztrzepuję je. Do drugiej miseczki sypię cukier. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam matą silikonową. Wyrośnięte ciasto dzielę na 20 części.

WP_20170304_19_44_05_Pro

Każdą kulam w dłoniach, moczę jedną stronę w jajku a potem w cukrze. Odkładam na blachę.

WP_20170304_19_47_04_Pro

Kiedy wszystkie kawałki ciasta są już obtoczone w jajku i cukrze, za pomocą plastikowego nożyka kreślę na każdym znak "nie równa się". Dzięki temu rozpłaszczam bułki.

WP_20170304_19_52_00_Pro

Blaszkę z bułkami wstawiam do piekarnika i podnoszę temperaturę do 40 stopni Celsjusza. Po 20 minutach bułki są dość mocno napuszone. Wtedy, nie wyjmując bułek, zwiększam temperaturę do 190 stopni z grzałką górną i dolną. Piekę 20 minut.

WP_20170304_20_21_02_Pro

Bułki nie przypominają mlecznych ze sklepu. Są bardziej zwarte i treściwe. Świetnie smakują jako dodatek do popołudniowej herbaty albo bez dodatków jako przekąska w ciągu dnia w pracy.

WP_20170304_20_24_19_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci