Menu

pescowege

Proste wegetariańskie i rybne dania dla zapracowanych. Gotowe pomysły na posiłki dla dużych i małych łakomczuchów.

Supertarta z serem i szczypiorkiem

zabamarzena

Jakiś czas temu w przypływie szału kuchennej twórczości przygotowałam a potem zamroziłam porcję ciasta na supertartę. Takie ciasto w lodówce w zestawieniu ze śmietanką, jajkami i jakimkolwiek dodatkiem gwarantuje nie tylko smaczny obiad ale i całkiem niezły posiłek dla gości. Tym razem wykorzystałam szczypiorek hodowany w domu z cebuli zalanej wodą i kilka plastrów cheddara. Wszystko zależy od wyobraźni. Oczywiście tarta będzie super również ze świeżo przygotowanym ciastem ;)

WP_20170403_17_33_17_Pro

Spód
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
110 g zimnego masła
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli

Do dzieży miksera wrzucam składniki na spód i kręcę aż się połączą. Jeśli nie chcą się połączyć, dodaję 1 - 2 łyżki zimnej wody. Ciasto chłodzę w lodówce (lub nie) albo pakuję do zamrażarki. Rano w dniu pieczenia tarty, przekładam ciasto do lodówki.

WP_20170403_16_31_21_Pro

Po południu, kiedy wracam głodna z pracy, nagrzewam piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Formę o boku 25 cm wylepiam ciastem.

WP_20170403_16_36_44_Pro

Piekę 12 minut podczas których szykuję wierzch.

Wierzch
1 garść grubego szczypiorku
4 - 6 plastrów cheddara (albo innego sera)
3 jajka
200 g śmietanki 30% (1 kubeczek)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do miski wbijam jajka, dodaję śmietankę, sól himalajską i grubo zmielony pieprz. Mieszam widelcem do połączenia.

WP_20170403_16_52_08_Pro

Tnę szczypiorek w talarki a ser w niedużą kostkę i dodaję do masy śmietankowo-jajecznej.

WP_20170403_16_52_50_Pro

Wyjmuję z piekarnika podpieczony spód, na który wlewam zawartość miseczki. Wstawiam do pieca na kolejne 35 minut. Tarta się robi.

WP_20170403_16_55_15_Pro

Jeszcze tylko dodatek w postaci buraczków i zostaje chwila na zabawę z najmłodszym domownikiem.

Buraczki z balsamico
1/2 kg pieczonych albo gotowanych buraków (czasem piekę ale zazwyczaj kupuję już ugotowane)
2 - 4 łyżki octu balsamicznego
sól

Zakładam rękawiczki żeby nie męczyć się z odbarwianiem rąk. Trę buraki na dużych oczkach tarki. Wrzucam do miski razem z sokiem z paczki. Dodaję ocet, solę, mieszam i pędzę do pieczary smoka... tj. do pokoju dziecinnego.

WP_20170403_17_23_41_Pro

Wyciągam tartę z piekarnika, nakładam na talerze, dodaję buraczki i cieszymy się obiadem.

WP_20170403_17_38_00_Pro

Tarta świetnie smakuje również na zimno. U nas rzadko zdarza się żeby ostygła i tak jest również tym razem.

WP_20170403_17_40_05_Pro

Smacznego!

© pescowege
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci